Alisa Osinga

1 - 6 november 2022

Animal Selfies


Een overzichtstentoonstelling van werk gemaakt tussen 2015 en nu


Magische wezens, één met de natuurlijke wereld waar mensen steeds verder van afdrijven. Een dier staat voor mij voor instinct: voor direct handelen naar je inzicht op dat moment. Voor directe emotie, echt contact en diepe gevoelens. Het hier en nu.

Ik zet het dier in zoals in een fabel, reflecterend op persoonlijke verhalen. Het maakt het verhaal toegankelijker, geeft het onderwerp lucht. Moeilijke verhalen of zware onderwerpen worden hanteerbaar.

Je kunt mijn werk zien als zelfportretten: reflecties op persoonlijke gevoelens en ervaringen, die zo ook voor anderen herkenbaar en invoelbaar zijn. Juist door die gevoelens te delen, kan ik me verbinden met anderen. Voor mij is kunst zelfexpressie, waarmee ik een gesprek kan openen met de kijker.


Inspiratie


Als kind vond ik de porseleinen beeldjes van mijn oma in de vensterbanken intrigerend. Spelende honden, poezen, een rijtje eenden, hertjes. Omgeven door kleurrijke bloemen. Ik kon er heerlijk verhalen bij verzinnen en wegdromen. Ik heb nog steeds een voorliefde voor volkskunst en voor beelden die door de eigenaar echt in het hart worden gesloten.Werkproces

Keramiek maken is voor mij een relatief trage vorm van beeld maken. Ik begin door mijn eerste ingeving in klei om te zetten. Dan snijd ik delen weg, voeg toe, zet ze anders op elkaar en vervorm. Dit proces kan maanden duren.

Deze vertraging in het proces tussen iets bedenken en dat uitvoeren, geeft mij de ruimte om stil te staan bij de verschillende betekenissen en mogelijkheden die ik binnen dat beeld heb.

Deze aandachtige houding is voor mij een oase in de gejaagdheid van mijn bestaan.