HOUSE OF DAAN

24 -29 oktober 2023

HOUSE OF DAAN "Her Wooly Parts"


De Utrechtse kunstenaar House of Daan pakt uit met een prikkelende expositie bij Galerie Waterbolk. Met haar nieuwst werken laat ze de bezoekers de wollige lichaamsdelen van de vrouw op een andere manier beleven en gaat ze de dialoog aan met het taboe op het vrouwelijke lichaam.


In een combinatie van gehaakte kostuums en attributen, keramieken objecten, fotografie, video en performance brengt House of Daan een kleurrijk beeld van het vrouwelijke lichaam en geeft ze commentaar op het taboe dat er heerst rond het tonen van het vrouwelijke naakt. Maakt de tepel dat een borst te shockerend is om te laten zien? Verwacht ze tijdens deze expositie in grote getalen en ze blijken helemaal niet eng te zijn!

Inspiratie

De HOUSE OF DAAN richt zich op het onderzoeken van heersende maatschappelijke normen rond seksualiteit en het menselijk lichaam. Gebruikmakend van uiteenlopende media waaronder gehaakt textiel, video en performances worden een breed scala aan stimulerende concepten verkent, die uiteindelijk worden samengeweven tot een extravagante alternatieve realiteit vol openheid en humor. Middels overdrijving worden moeilijke onderwerpen genormaliseerd en bespreekbaar gemaakt. Body positivity wordt nadrukkelijk aangemoedigd. De uitbundige en absurde werken brengen op directe en humoristische wijze een dialoog op gang, bekritiseren gedateerde opvattingen en bevorderen een krachtiger beeld van vrouwelijkheid. Bezoekers worden op vriendelijke wijze aangemoedigd om hun bestaande denkbeelden in twijfel te trekken en het taboe rondom het openlijk bespreken en waarderen van het vrouwelijk lichaam onder handen te nemen. 


Materiaal en techniek

Door de van oorsprong huiselijke haaktechniek te combineren met sterke feministische ondertonen, geeft HOUSE OF DAAN de werken een krachtige boodschap mee. Dit is radicaal haken. De zonderlinge patronen en felle kleuren vormen uitnodigende kostuums die algemene opvattingen over het vrouwelijk lichaam verstoren. De pakken en bijbehorende maskers vormen een bizarre tweede huid die de drager gelijktijdig uitnodigend, intimiderend en anoniem maken. Het dragen van de kledingstukken is een daad van rebellie, waarbij traditionele gendernormen worden ondermijnd en de drager een nieuwe unieke identiteit moet omarmen. 

Het werk komt tot leven

Naast de kostuums en masker toont HOUSE OF DAAN ook video’s en performances. Deze dienen als voertuig om de kostuums en maskers leven in te blazen. De video's bevatten personages die op humoristische wijze de absurditeit van rigide genderrollen en schoonheidsidealen blootleggen. Ze zetten kijkers subtiel aan om na te denken over de betekenis van de behandelde onderwerpen en streven ernaar om uiteindelijk verandering te bewerkstelligen.