Daantje Bons

4 - 9 oktober 2022

De rebel in mij is blootgewoon


Een overzichtstentoonstelling van werk gemaakt tussen 2013 en 2022. 


De getoonde werken bestaan overwegend uit zelfportretten, aangevuld met stillevens die allen zijn ontstaan uit onderzoek naar seksualiteit en gender identiteit. Misschien zullen mijn foto’s je beledigen, misschien ervaar je herkenning. Alles is geoorloofd.


Ik ben opgegroeid in een wereld waarin mijn vrouwelijke lichaam wordt bekeken. Dit bepaalde de manier waarop ik mij ging gedragen en zelfs hoe ik mij verhield ten opzichte van mijn eigen lichaam. Binnen mijn fotografie daag ik deze gevoelens en ideeën uit. Het zelfportret is voor mij een belangrijke vorm om mijn eigen visie te onderzoeken. Zowel over mijn eigen lichaam, als wat deze visie in de publieke ruimte doet. 


De foto's in deze tentoonstelling zijn gemaakt uit frustratie, acceptatie en reflectie. Het is een doorlopend onderzoek naar hoe opvattingen en ideeën over mijn vrouwelijk lichaam mijn identiteit hebben beïnvloed. 

Over het werk van Daantje Bons


Spannend, uitdagend, lieflijk en onvoorspelbaar. Het werk van Daantje Bons uit zich in foto’s die je twee keer laten kijken. Met haar speelse esthetiek verleid ze de kijker om die vervolgens te confronteren met een contrasterend beeld. Het is een spel waarbij associatie en suggestie de boventoon voeren om onderliggende taboes bloot te leggen. Door onder meer (zelf)portretten en stills, onderzoekt zij thema's als gender, seksualiteit en identiteit. 


Daantje’s werk is onder meer te zien geweest in De Volkskrant, Het NRC Handelsblad, LINDA Magazine, VOGUE Portugal, Refinery29 en The Huffington Post.


Volg Daantje Bons op Instagram