Redmer Hoekstra

2 t/m 7 juli 2024

De reis van het innerlijke kind


Redmer Hoekstra (1982) is in 2009 afgestudeerd aan de kunstacademie te Zwolle als Beeldend kunstenaar en illustrator. Waarna hij direct werd opgepikt voor nationale en internationale opdrachten en exposities.


Tijdens de expositie 'De reis van het innerlijke kind' neemt Hoekstra je mee in de humoristische wereld van zijn speelse fantasie, waarbij er een onuitputtelijke parade van dieren aan je voorbij trekt. 

Over het werk

Als kind was ik een dagdromer en had ik allemaal theorieën over hoe de wereld in elkaar zat. Dit wist ik op de academie te herontdekken en in mijn tekenen te verwerken.

Veel inspiratie vind ik in het filosoferen over werkelijkheid, over de werking van dingen, het bewegen van een dier of ding. Mijn associatieve brein legt vaak links tussen verschillende vormen en dit levert hele vreemde en fascinerende combinaties op. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een volledig ander gevoel of betekenis maar heeft het (voor mij) wel een vreemd soort logica.

Mijn werk bestaat uit pentekeningen op papier. Ik werk met fineliners. Door arcering ontstaat licht en ruimtelijkheid, wat de tekening doen leven. Ik vind het belangrijk om de tekeningen zo realistisch mogelijk te maken zodat de vervreemding des te sterker overkomt. Het brein van de kijker wordt daardoor voor de gek gehouden en ziet pas bij de tweede of derde blik wat het werkelijk ziet. Daar zit voor mij een mooie opening naar verwondering. Voor mij een van de mooiste menselijke eigenschappen.

Dit is een bewerkelijke en bijna ambachtelijke techniek. Een tekening kost gemiddeld al gauw 32 tot 40 uur.


Kort CV

Het werk van Redmer Hoekstra is onder andere bekend van De VPRO gids en het Parool.

In 2023 deed hij mee aan de kunstroute Open Stal waar hij veel aandacht kreeg.

Eerder werkte hij in opdracht voor Faber Castell en Heinen Delfts Blauw.


Meer informatie over Redmer vind je op zijn website en volg hem op Instagram