Elisabeth Kaldeway

30 januari t/m 4 februari 2024

(ont)bloot


De Utrechtse kunstenaar Elisabeth Kaldeway  (1979) is in 2003 afgestudeert aan de HKU, als schilder. In de daaropvolgende jaren is ze zich steeds meer gaan ontwikkelen richting ruimtelijk werk. Nu maakt ze eigenlijk alleen nog maar driedimensionaal werk. Voornamelijk kleine sculpturen.


Tijdens de indrukwekkende expositie (ont)bloot wordt de bezoeker blootgesteld aan de kracht van kwetsbaarheid. Met haar sculpturen van polymeerklei zet Elisabeth een ontroerende wereld neer van naakte mensen, waarin een heel leven voorbijkomt; geboorte, dood, liefde, verlies, pijn, verbondenheid.

De kracht van kwetsbaarheid


De mensjes van Kaldeway dromen, slapen, proberen, voeden, bloeden, ploeteren, zoeken contact, hebben verdriet, leunen, zitten, wachten. Hun situaties zijn alledaagse, maar soms ook bijzonder. Er worden belangrijke momenten en gevoelens op een theatrale en kwetsbare manier weergegeven


Door het ontbreken van haardracht en kleding of het toevoegen van maskers worden de menselijke sculpturen geanonimiseerd. Hierdoor kan de kijker zich makkelijker verplaatsen in het werk en ervaar je de werken met je buik en hart, meer nog dan met je hoofd. 


Kunst in alle mogelijke vormen kan zoveel doen en zijn voor de toeschouwer. Een mooie quote die dat omschrijft volgens Kaldeway is 


“Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable” -  Cesar A. Cruz


Het kan je laten nadenken over zaken waar je nooit bij stil had gestaan, het kan je andere perspectieven laten zien, het kan je bewegen tot iets nieuws, het kan ook troost bieden.


Meer informatie over Elisabeth Kaldeway en haar werk vind je op haar instagram pagina.


Materiaal en maakproces


De sculpturen zijn gemaakt van polymeerklei. Polymeerklei is een soort kunststofklei. Het bestaat uit Polymeer Polyvinyl Chloride, in spreektaal beter bekend als PVC, gemengd met een vloeibaar plastificeermiddel. Polymeerklei is verkrijgbaar in verschillende kleuren, die je met elkaar kan mengen. De klei is goed kneedbaar en blijft zacht zolang hij niet (op relatief lage temperatuur) afgebakken is.