Cis Bakker 

6 t/11 februari 2024

Cis Bakker was eerder te zien bij Galerie Waterbolk tijdens haar expositie met mixed media tekeningen in 2021.

EXISTENTIAL STEPS

Schilderijen, tekeningen en digitaal werk


Na twee jaar in Nijmegen is Cis Bakker sinds kort weer terug in Utrecht*, en heeft in februari een korte expo tijdens een extra curated week bij Galerie Waterbolk. Dat is voor haar een mooie gelegenheid het e.e.a. op een rijtje te zetten en o.a. werk van de laatste paar jaar te laten zien rond het thema Existential Steps. Cis heeft er ook een boekje met dezelfde titel over gemaakt, waarin 8 van haar eigen gedichten (in villanelle vorm) van het laatste jaar en enkele werken samenkomen. Het is via printing on demand bij haar te bestellen. Je kunt het in Galerie Waterbolk inzien of eventueel bestellen.


Ook laat zij naast schilderijen, tekeningen en digitale collages op dibond of fotoblok waarschijnlijk enkele stop motion animatie experimenten zien, waarmee zij het komend jaar verder aan de slag gaat. Dit stond al jaren op haar verlanglijstje.


Kortom, Cis Bakker heeft veel zin in werk maken en werk laten zien, en dat juist in een tijd waarin zoveel op losse schroeven staat. 

Daar zegt zij het volgende over:

"Wie kan voorspellen hoe het er in de wereld over een jaar er uit zal zien? Veel van wat soms generaties lang onder het tapijt lag, komt sinds covid-19, #blm, #metoo en de strijd binnen onze maatschappelijke structuren en polarisatie versneld naar boven, en nu naar buiten op wereldschaal. Het klimaat en het ontkennen ervan. Oorlog en de ver van mijn bed show. De onderwaardering van zorg. De overwaardering van bezit. Macht, uitbuiting, racisme en de gevolgen van Kolonialisme. Thema's genoeg om aan te bezwijken. Kom, we drinken nog een biertje?


Naast veel ellende, geeft dit huidig tijdsgewricht ook kansen aan individuen, gemeenschappen en maatschappijen om de troep op te ruimen die ons collectief hebben verzuurd, verbitterd en dierbaren hebben ontnomen. 

De pijn waarmee we leven is echter universeel. Soms is de pijn zien en tot acceptatie te komen, de enige weg om verder te kunnen. Zonder wrok, zonder vergelding, zonder straf of haat. Hoe kunnen we als (ooit) slachtoffers niet tot daderschap vervallen?


De makkelijkste weg voor luie denkers en voor de verblinden, is het daderschap herhalen. Door echter in te zien dat de enige weg tot oplossing en overleven van een negatieve spiraal vanaf rock bottom omhoog is, kunnen we zien dat wat ons verbinden kan de menselijke waardigheid is die we delen. En daarin verschillen overigens ook de meeste godsbeelden niet. 

Individuele en collectieve overlevingsstrategieën vertonen gelijkenissen. Universele rouwprocessen aan beide zijden; tegenstanders wiens leed net zo diep voelt als het eigen leed. Er is uiteindelijk geen antwoord dat zaligmakend of al-verklarend is. Behalve ik ben, jij bent, wij zijn. Al het andere is overtollig en vervangbaar.


Over de wereld en al zijn bewoners kan ik mij enorme zorgen maken en er wakker van liggen. Maar wat vandaag wèl mogelijk is, al is het klein, kun je en moet je aanpakken."


* Cis Bakker heeft in Utrecht de destijds kunstacademie gedaan net voor dat deze HKU ging heten, vervolgens een post hbo lesbevoegdheid gehaald èn in Utrecht 4 jaar Humanistiek gestudeerd.

Voor Cis Bakker is kunst broodnodig voedsel om te (over)leven en (ver)werken. En wat zij hier laat zien met haar eigen werk(proces) is dus universeel. "Wat kun je loslaten? En, kun je overnieuw beginnen? " Zijn de vragen waaruit dit alles is ontstaan.


De expositie is van dinsdag 6 t/m zondag 11 februari 2024 te zien. 

Zij is zelf aanwezig telkens tussen 13 en 18 uur.


Meer over Cis Bakker vind je op haar website en op haar instagram